maanantai 11. marraskuuta 2013

Hileestä osa II

Hrrrrrr...ulkona on tänään tosi kylmä! Töistä lähtiessä (noin neljältä) jouduin skrapaamaan auton ikkunat! Ihan käsittämätöntä.

Viime perjantaina vietimme kauan odotettuja ja hartaasti suunniteltuja pikkujouluja työporukalla. Valmistelen siitä erillisen postauksen, kunhan ennätän, mutta Anonyymin toiveesta (herranjestas, toivepostaus meikäläisen blogissa!) hahmottelen pikaisesti Hile-langasta tehdyn neuleeni. Alkuperäinen ohjehan oli siis Kalastajan vaimo -blogista, josta on muuten lyhyessä ajassa tullut yksi suosikeistani. Härregod, että voi olla kauniita kuvia ja ihania vaatteita.

Minun mukaellussa neuleessani on siis käytetty Novitan vaaleanruskeaa Hile-lankaa. Ohjeen mukainen puikkokoko olisi ollut seiska, mutta minä käytin bambuista pyöröpuikkoa nro 8. Pyöröpuikon pituus näkyy olevan 80 cm.

Alkuperäisestä ohjeesta kannattaa katsoa neuleen muoto; en jaksa/osaa piirtää tuollaisia havainnekuvia... Minun työssäni silmukoita on 90 (vaatekokoni on pääsääntöisesti 36). Pari ensimmäistä kerrosta neuloin ainaoikeaa ja sen jälkeen sitten sileää neuletta. Minulla on aika tiukka käsiala ja koitin neuloa mahdollisimman löysää neuletta. Se ei ollut itse asiassa hirveän miellyttävää, koska työ kasvoi pian tosi suureksi ja kun silmukat ovat isoja, niin jonkin sortin venyminen on väistämätöntä. Työn korkeus helmasta kainaloon on näköjään n. 73 cm. Oma pituuteni on 163 cm. Takista tuli itse asiassa vähän pitempi kuin mitä olin alunperin aikonut. Pääntien kavennukset aloitin samaan aikaan hihan kanssa. Kannattaa katsella tarkoin, ettei etuosista tule liian pitkiä. Minulla taisi tulla jokunen kerros liikaa, sillä jouduin lopuksi kursimaan neuletta olkapäiltä kasaan, koska etukappale tuntui olevan pidempi. Voi toki olla, että se johtui paremminkin neuloksen löysyydestä, mutta niin tai näin, pituutta kannattaa seurailla työn edetessä.

Hihoja varten ei ole tehty kavennuksia eli takki on mallia laatikko. Hihat tein ensimmäistä kertaa elämässäni kainalosta aloittaen. Alkuperäinen ohje oli hieman epäselvä enkä saanut kysymykseeni koskaan vastausta. Niinpä kokeilin uutterasti uutta tyyliä. Eipä siinä mitään suurta eroa syntynyt, mutta näin jälkikäteen ajatellen ehkäpä ihan kätevä tyyli, jos haluaa hihansuun nätin näköiseksi. Hihassa oli alkajaisiksi 40 silmukkaa ja jos muistan oikein, kaventelin molemmista reunoista joka kolmas kerros yhden silmukan pois, kunnes silmukoita oli jäljellä 30. Nyt kun katson hihaa, niin näyttää siltä, että ranteessa on silmukoita enää 20, joten lienenkö sitten kavennellut loput 10 vähän harvemmalla välilllä, ehkäpä joka 5. kerros. Pahoittelen, että en ole ihan varma. Eipä tosiaan tullut mieleen, että joku tätä myöhemmin kyselisi.

Paikkataskut on ommeltu päälle lopuksi. Niissä on 15 silmukkaa ja koitin tehdä taskuista suunnilleen nelikulmaiset. Tämäkin tietysti riippuu käsialan tiukkuudesta.

Ommeltuani takin kappaleet yhteen höyrytin työn, jolloin neuleesta tuli todella pehmoinen. Aika paljon nuo etureunat käpertyvät rullalle käytössä, mutta ei auta valittaa. Olisin ehkä voinut tehdä työn 100 silmukalla, niin rullautuminen olisi haitannut vähemmän.

Minulla on parhaillaan työn alla toinen vastaava neule, tosin tällä kertaa lyhyt malli. Taisin johonkin postaukseen jo laittaakin pienen tiiserin tuosta työstä, mutta valitettavasti se ei ole edennyt muutamaan viikkoon ollenkaan. Saisinkohan sen valmiiksi jouluksi??? Ken tietää. Kyseessä on siis ihan samalla mallilla tehtävä lyhyt neule, johon käytän peräti 7 eri lankaa. Innoituksensa tämä uusi työ sai - kuinkas muuten - Kalastajan vaimon päällä nähdystä ChillNorwayn neuletakista, samoin kuin tästä HenkkaMaukan neulejakusta, jota olen käynyt syksyn aikana kokeilemassa sen seitsemän kertaa. Viime viikolla (kun oma neuleeni ei osoittanut edistymisen merkkejä) annoin periksi ja kävin ostamassa kyseisen jakun. Purkasin siitä olkatoppaukset pois ja ajattelin lisäksi vähän korjailla noita olkapäitä. Tässä neuleessä jännintä on tuo ihana kimaltava matsku ja toisaalta tekonahkainen tere reunoissa. Samaten neuleen muoto (takaa ihan lyhyt, edestä pitempi) on jotenkin tosi kiva.

 

Näillä siis mennään. Nyt on pakko raahautua iltapesun kautta lukemaan sänkyyn. Koitan saada huomenna aikaiseksi juhlaraportin.

2 kommenttia:

  1. Vitsit kun neuleesta on tullut hieno! Sopii ihan älyttömän hyvin sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huom. Tuo lyhyt neuletakki on siis Henkkamaukasta. Se itse tekemäni pitkä on esitelty aiemmin ja valmisteilla oleva lyhyt versio ei ole vielä valmis. Mut kiitos anyway!

      Poista