maanantai 20. toukokuuta 2013

Multaa kynsien alla

Eilisestä hellepäivästä huolimatta meillä Keski-Uusimaalla on edelleen melkoisen viileää. Onneksi luonto vihertyy lämpötilasta huolimatta uskomatonta vauhtia. Vaatimattomat yrttinikin tuntuvat menestyvän mainiosti. Tässä ruukussa sulassa sovussa kasvavat timjami ja minttu suorastaan kurkottelevat kohti taivaita. Ihanan näköinen istutus!

Minttu ja timjami sulassa sovussa

Itse asiassa olen aivan ihastunut tähän kuvaan. Vaikka kuvistani varmaan näkee kilometrin päähän, että olen todellakin vasta-alkaja kameran käytössä, niin kyllä tässä mielestäni jotain ideaa jo on :-)

Yrtit vielä olohuoneen ikkunalla
Kirsikka- ja parveketomaatin taimet samoin kuin poloiset paprikat siirsin olohuoneen ikkunan äärestä parvekkeelle kasvamaan. Arvelin, että nyt olisi aika ruveta karaisemaan niitä. Tuo yrttipottisysteemi on kyllä ihan fiksu. Multapotin voi istuttaa suoraan isompaan purkkiin ja edelleen kasvimaahan sitten, kun sen aika tulee. Istutin taimet sekalaisiin ruukkuihin ja muutamiin pahvipurkkeihin, jotta sain lisättyä taimimultaa kasvua vauhdittamaan. Taimimulta näytti kyllä tosi kuivalta; pussi oli talven yli säilössä ilmalämpöpumppukotelon "alalaatikossa". Saa nähdä, onko siinä enää yhtään ravinteita jäljellä.

Parveketomaatin ja paprikan taimia
Kirsikkatomaatin tomerat taimet
Amppelitomaatin taimet istutin kahteen amppeliin; kaksi pottia kumpaankin. Yksi noista taimista näytti kyllä aika surkealta, joten voi olla, että se ei selviydy, mutta kolme muuta ovat ihan terhakoita.

Amppelitomaatit (1 surkimus ja 3 terhakkaa kaveria)
Löysin kätköistä myös pari daalian ja pari liljan mukulaa ja iskin nekin ruukkuihin. Ohjeessa käskettiin ruukkuistuttaa maalis-huhtikuussa ja siirtää mukula avomaalle kesäkuussa. Jouduin hieman oikaisemaan, kun se maalis-huhtikuu meni jo ;-)

Mukulaistutus (pitäisikö kastella?!)
Lopuksi käänsimme Natiaisen kanssa vähän myös kasvimaata (kooltaan hurjat n. 50 cm x 1,5 m) ja heitimme vakoon porkkanansiemeniä. Katsotaan, tapahtuuko niille yhtikäs mitään. Kasvimaasta en sattuneesta syystä ottanut kuvaa (ei siinä näkynyt kuin multaa), mutta tässä vielä todistusaineistoa kuunliljojen rykelmästä. Ne kasvavat ihan silmissä. Naapurin rouvan mukaan tuossa on reippaasti liikaa tavaraa ja pitäisi harventaa; annoin sen hänen itsensä tehtäväksi, kun sanoi mieluusti vievänsä osan noista kasveista sukulaispihalle. Go for it!4 kommenttia:

 1. Kasvaapa sinullakin hauskoja taimia! Ja todella nätti tuo ensimmäinen yrttikuva :) Itsekin innostuin tänä keväänä laittamaan tomaatteja ja vähän muitakin taimia kasvamaan ihan siemenistä asti. Toivottavasti saamme molemmat vielä satoa kesän mittaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan parasta, että saadaan jättimäinen tomaattisato! Eilen just töissä oli tarjolla tomaatteja (taisivat olla hollantilaisia kirsikkatomaatteja) ja ne olivat kerrassaan suussasulavia! Ohuet kuoret ja tosi makeita. Siispä hönkimään hiilidioksidia ja hyvää henkeä meidän taimille!

   Poista
 2. Mitäs tomaateille kuuluu? Joko rupeaa kukintoja näkymään?

  Itsellä menossa ensimmäiset kokeilut parvekepuutarhurina, ja toiveissa saada loppukesällä syötäväksi oman sadon amppelitomaatteja, chilejä ja suippopaprikaa. Katsotaan miten käy!

  VastaaPoista
 3. Eipä näy kukintoja vielä. Lehtiä pukkaa sitäkin enemmän. Saa nähdä, mitä noista tulee....tsemppiä teikäläisenkin puutarhurihommille! Chilit olisivat kyllä mielenkiintoinen kokeilu täälläkin, mutta ei tällä kertaa tullut mieleen. Ensi vuonna sitten :-)

  VastaaPoista